ICCF logo ICCF Holland - help kinderen in Uganda English
Nederlands
   

Nieuws uit Kibaale

            Index met ouder nieuws

Corona Update

Nadat ik in maart het project bezocht heb is de situatie moeilijker geworden. Gelukkig heeft Uganda erg weinig COVID-19 besmettingen. Dat is te danken aan het sluiten van de grenzen voor al het niet-noodzakelijke verkeer. Toeristen zijn niet welkom. Scholen zijn gesloten.

Een van de effecten is dat de luchtpost niet meer werkt. Onze staf heeft geprobeerd brieven op te sturen, maar die zijn na enkele maanden terug gekomen. We zijn nu de brieven aan het scannen en via internet door aan het sturen (als het internet werkt). Ik zou liever papier sturen, maar dat is nu niet mogelijk.

Ons personeel blijft werken, de kliniek is open. Maar veel studenten lopen achter, omdat ze geen les kunnen volgen. Online studeren is voor vrijwel alle studenten geen optie.

We hopen dat de situatie binnenkort verbeterd.Maart 2020

Bram Moolenaar, penningmeester van ICCF Holland, bezocht het Kibaale Children's Centre in maart 2020. Dit is zijn verslag.

Meer foto's zijn te vinden op Google Photos.

 

Een droom wordt werkelijkheid

In 1994, op een rustige zondagmorgen in Kibaale, kwam de verpleegster naar mijn huisje en klopte beleefd op de deur. Of ik even tijd had? Ja hoor. Of ik misschien een vrouw naar het ziekenhuis kon brengen? Dat kan, wat is er aan de hand? Nou, ze is aan het bevallen sinds gistermiddag, maar het kind komt niet en nu moet ze naar een dokter. Ik ben verbaasd: Ze is al bijna een dag aan het bevallen? Ja, en ze is nu erg verzwakt. Het wordt me duidelijk dat dit een noodgeval is. Er is in het dorp geen ziekenwagen en de enige taxi is weg. Dus we doen snel een matras in mijn pickup truck en halen de vrouw op in het dorp, met en een paar helpers. Het is ruim een uur rijden naar het ziekenhuis in Kalisizo, over een onverharde en hobbelige weg. Ik vraag de verpleegster of ik snel moet rijden of juist voorzichtig? Ze antwoord "ja". Ik rij snel maar vermijdt tegelijk de grootste hobbels. We arriveren bij het ziekenhuis, waar het personeel de vrouw in ontvangst neemt. Op dat moment lijkt het erop dat we ons best hebben gedaan, de dokter zal nu voor haar zorgen. Helaas hoor ik twee dagen later dat een keizersnee nodig was, en de vrouw te veel verzwakt was, ze heeft het niet gehaald. Ik voelde me vreselijk.

Sindsdien heb ik gedroomd van een zwangerschap kliniek in Kibaale. Maar dat is een gigantisch project. Kunnen we dan tenminste een verpleegsterspost bouwen? Dat werd een paar jaar later geopend. Kunnen we nog meer doen? De verpleegsterspost werd een kliniekje, met laboratorium en apotheek. Maar alleen overdag en het ziekenhuis in Kalisizo is nog steeds meer dan een half uur rijden, ondanks verbeterde wegen. Vrouwen die bevallen hebben nog steeds een probleem als het niet gaat als verwacht.

Eindelijk gaat het gebeuren! Een inzameling in Canada vorig jaar heeft genoeg geld bij elkaar gebracht om de zalen en behandelkamers te bouwen, en de benodigde bedden en instrumenten te kopen. Er komen drie verloskamers en meerder slaapzalen. Ook patiƫnten die voor malaria behandeld worden kunnen hier terecht. Bij de lagere school wordt een systeem aangelegd om water op te vangen, hier is er genoeg dak oppervlak. Het water wordt opgevangen in een grote tank en van daar gepompt naar tanks op het hoogste punt van de school. Daarvandaan stroomt het door een lange pijp naar de kliniek. Het dak en de goten van de lagere school zijn vernieuwd, wat al een tijdje nodig was, en verlengd om zo veel mogelijk water op te vangen.

Het is nog een uitdaging om de kliniek op te starten. Er is meer personeel nodig en het moet allemaal georganiseerd worden. En dan moeten we het draaiende houden, het personeel betalen, materialen kopen en instrumenten onderhouden. We verwachten dat de patiƫnten maar een fractie van de kosten kunnen betalen, we zijn afhankelijk van donaties om de kliniek draaiende te houden.

 
Extending the clinic building

De bestaande kliniek wordt uitgebreid en het dak wordt vernieuwd

New clinic wards under construction

Een helft van de nieuwe kliniek gebouwen

 
Ibises on the new power line

Ibissen vinden de nieuwe electriciteits draden ook prima
       

Verbeteringen

Tijdens mijn laatste bezoek gebruikte het project nog een generator, de verbinding met het elektriciteitsnet was nog niet gemaakt. Dat is daarna gebeurt, er is de meeste tijd stroom. Er waren wel een paar korte storingen toen ik er was. Het is heel goed om doorlopend stroom te hebben, zo kan in het kantoor een kopieerapparaat gebruikt worden. En persoonlijk vond ik het wel erg fijn dat op zondag mijn worstjes niet ontdooid zijn (zie mijn vorige verslag). Het is ook veel beter voor het milieu, in Uganda wordt de meeste stroom opgewekt met waterkracht.

In de vroege jaren in Kibaale moest ik een heuvel op klimmen om te kunnen bellen. Door de jaren is dat verbeterd, maar het internet was nog steeds erg langzaam of werkte helemaal niet. Een bedrijf, genaamd Airtel, heeft door heel Uganda 4G masten geplaatst. Eindelijk is er snel internet. Zelfs de looptijd is laag, een verbinding met mijn computer thuis werkte goed genoeg. Alleen viel elke dag aan het eind van de middag de verbinding even weg, om onbekende reden.

Studenten

Alhoewel ik het nog niet genoemd heb is het belangrijkste doel van het project natuurlijk om kinderen te helpen, lagere en middelbare school aan te bieden en ze helemaal tot het einde van een beroepsopleiding te begeleiden. Dit werkt heel goed, de muur met foto's van afgestuurde kinderen wordt elk jaar voller. Ik ben trots op deze kinderen, die ooit op een vloer van klei sliepen en er in zijn geslaagd om een beroep te leren. Een bouwvakker, kleermaker, leraar, verpleger, dokter en nu hebben we zelfs een parlementslid. Boaz, die in 1994 als jongen op het project woonde en later als laborant in de kliniek werkte, is nu de vertegenwoordiger van Kooki county. Je kunt informatie over hem vinden op deze pagina. Dit allemaal dankzij onze sponsors, zonder hen zouden deze kinderen arme landbouwers zijn.
        Secondary students in the grass

Middelbare school studenten leren in het gras

Improved Guesthouse

De faciliteiten voor bezoekende studenten zijn verbetered
       

COVID-19

Gelukkig wordt virus nog niet verspreid in Uganda. Het is ze gelukt om Chinese arbeiders die terug kwamen van vakantie te isoleren (velen hebben hun eigen verblijf bij een bouwplaats, wat dit makkelijker maakte) en er zijn controles op de luchthaven. Ik had geluk dat mijn reis voorbij was net voordat vluchten geannuleerd werden, een week later zou het moeilijk zijn geworden om terug te komen. Ik hoop van harte dat Uganda er in slaagt het virus buiten de deur te houden. Als het zich zou verspreiden zouden de medische voorzieningen al snel overbelast raken.

Tijdens het schrijven van dit verslag hoorde ik dat alle scholen in Uganda nu gesloten zijn in een poging om de verspreiding van het virus te voorkomen

 
Bram Moolenaar
 
Meer foto's zijn te vinden op Google Photos.

top

Voor commentaar op de ICCF Holland paginas en voor meer informatie, neem contact op met Helena Posthumus (Helena AT iccf-holland DOT org).
Informatie over deze paginas, privacy beleid, etc.:   colofon
Deze paginas zijn beschikbaar op:   iccf-holland.org     www.iccf.nl